Algemene voorwaarden
Algemene voorwaarden
1. Definities
- Dienstverlener: De Beveiligingsmarkt, met zetel te 3900 Pelt, Lindelsebaan 66/2 en met ondernemingsnummer 0475.385.914.
- Klant: elke partij die met de dienstverlener een overeenkomst sloot of waarmee onderhandelingen en gesprekken gevoerd worden met het oog op het eventueel sluiten van een overeenkomst.
- Overeenkomst: het contract van bepaalde of onbepaalde duur dat gesloten wordt tussen de dienstverlener en de opdrachtgever waarbij de dienstverlener zich ertoe verbindt om, tegen betaling van een vaste of variabele prijs, bepaalde diensten te leveren.
2. Toepasselijkheid
2.1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle door de Dienstverlener opgemaakte offertes, documenten, overeenkomsten, mondeling dan wel schriftelijk en alle daarmee verband houdende handelingen, zowel van voorbereidende als van uitvoerende aard.
2.2. In geval van tegenstrijdigheden tussen de algemene voorwaarden van de Dienstverlener en deze van de Klant primeren de algemene voorwaarden van de Dienstverlener. In geval van tegenstrijdigheden tussen de algemene voorwaarden en de Overeenkomst primeren de bepalingen uit de Overeenkomst.
2.3. De Klant erkent kennis genomen te hebben van en uitdrukkelijk akkoord te gaan met de toepassing van deze algemene voorwaarden. Door aanvaarding van de prijsopgave en de offerte bevestigt de Klant bekend te zijn met de algemene voorwaarden die integraal deel uitmaken van de Overeenkomst.
3. Aanbieding en aanvaarding
3.1. Tenzij anders overeengekomen hebben de prijsopgaves en offertes een geldigheidsduur van dertig (30) kalenderdagen en zijn ze gebaseerd op de op dat moment geldende waarden van lonen en materialen.
3.2. Indien de lonen, materialen of andere kosten wijzigingen ondergaan na aanvaarding van het prijsvoorstel, doch vóór de levering/installatie behoudt de Dienstverlener zich het recht voor de prijzen op evenredige wijze aan te passen. De klant aanvaardt dit als het geen prijsstijging van meer dan 10% inhoudt.
3.3. De prijsopgaves en offertes gelden alleen voor de opdracht vermeld in het prijsvoorstel en niet voor eventuele gelijkaardige, toekomstige opdrachten.
3.4. Bij samengestelde prijsopgaves en offertes bestaat er geen verplichting tot uitvoering van een gedeelte van de opdracht tegen het overeenkomstig gedeelte van de totale prijs.
3.5. Alle materialen/diensten die niet voorzien zijn in de prijsopgave of de offerte en die in samenspraak met de Klant werden geleverd/uitgevoerd door de Dienstverlener, worden aanzien als meerwerk en worden afzonderlijk gefactureerd tegen de op dat ogenblik geldende tarieven.
3.6. De Overeenkomst komt tot stand op het moment dat de Klant de opdrachtgever schriftelijk de Dienstverlener in kennis stelt van zijn/haar akkoord met de offerte.
4. Levering en uitvoering
4.1. De goederen worden geleverd zoals bepaald in de door de Klant aanvaarde prijsopgave of de offerte.
4.2. De Dienstverlener verbindt zich ertoe de vereiste zorg te besteden aan de uitvoering van de toevertrouwde opdrachten en is enkel belast met een inspanningsverbintenis (naar best vermogen).
4.3. De leverings- en uitvoeringstermijnen hebben een indicatief karakter en verbinden de Dienstverlener niet. Vertraging in levering of uitvoering kan nooit aanleiding geven tot enige schadevergoeding of ontbinding van het de Overeenkomst.
4.4. De Klant bezorgt de Dienstverlener in elk stadium van de uitvoering tijdig alle informatie die de Dienstverlener nodig en nuttig acht voor de uitvoering van de Overeenkomst, bij gebreke waaraan de Dienstverlener het recht heeft de levering/uitvoering op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten aan de klant te factureren.
4.5. De Klant zorgt ervoor dat alles in gereedheid is gebracht conform de installatievoorwaarden (zoals voorzien in het prijsvoorstel), zodat de Dienstverlener de werkzaamheden kan uitvoeren en dit op het voorziene moment, bij gebreke waaraan de Dienstverlener het recht heeft de hieruit voortvloeiende extra kosten aan de klant te factureren. Bij wijze van voorbeelden doch niet exhaustief: het niet-aanwezig zijn van de Klant op het afgesproken uur, het niet aanwezig zijn van water of elektriciteit, het niet merken van de bekabeling, het niet deugdelijk werken van de telefoonlijn, het niet aanwezig zijn van de correcte bekabeling, enz.
4.6. Deelleveringen en/of -uitvoeringen zijn toegelaten wanneer dit volgens de Dienstverlener nodig is gelet op de aard van het werk of de locatie. De Dienstverlener behoudt zich in dergelijk geval het recht voor te factureren naarmate de werkzaamheden vorderen.
4.7. De Dienstverlener behoudt zich het recht voor om de uitvoering te schorsen indien niet alle voorafgaande en reeds vervallen facturen volledig betaald zijn.
5. Prijs
5.1. De prijs is deze zoals in de prijsopgave of de offerte vermeld, tenzij de Dienstverlener zich genoodzaakt ziet deze aan te passen aan de evolutie van zijn vaste en/of variabele kosten zoals voorzien in artikel 3.2. van deze algemene voorwaarden. In dit geval geldt de nieuwe prijs zoals vermeld op de voorzijde van de overeenstemmende factuur.
5.2. Wachturen toe te schrijven aan het feit dat, buiten de verantwoordelijkheid van de Dienstverlener, niet kan worden geleverd op het afgesproken tijdstip, zullen worden aangerekend aan de alsdan geldende (bruto)loonkosten, vermeerderd met de kost ingevolge de gedwongen onbeschikbaarheid van de materialen en voertuigen van de Dienstverlener.
5.3. Bij elke goedgekeurde offerte dient er een voorschot van 30% betaald te worden. Bij nalatigheid geldt ook hier punt 6.2.
6. Factuurvoorwaarden
6.1. Alle facturen zijn betaalbaar meteen na plaatsing. Een factuur wordt elektronisch (per e-mail in pdf-formaat) verzonden tenzij de klant deze op papier wil ontvangen.
6.2. Elke factuur waarvan het bedrag niet of niet volledig op de vervaldag is betaald, wordt van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling vermeerderd met een verwijlinterest gelijk aan de wettelijke interestvoet overeenkomstig de Wet van 2 augustus 2002 tot bestrijding van de betalingsachterstand inzake handelstransacties, alsook een forfaitaire schadevergoeding, gelijk aan 15% van het verschuldigde bedrag, met een minimum van €150,00 euro. Elke begonnen maand wordt hierbij als een volledige maand beschouwd. Gedeeltelijke betalingen zullen eerst worden aangewend ter dekking van kosten, interesten en schadevergoedingen om daarna in mindering te worden gebracht van de hoofdsaldi.
6.3. Bij betaling in delen (maximaal 3) wordt het totaalbedrag volledig opeisbaar indien 1 van de betaaltermijnen niet gerespecteerd wordt.
6.4. Bij niet-betaling op de vervaldag worden alle openstaande en nog niet vervallen facturen onmiddellijk opeisbaar en heeft de Dienstverlener het recht om haar verplichtingen onder de Overeenkomst van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling op te schorten tot op datum van de betaling van het volledig openstaande, gefactureerde bedrag inclusief verwijlintresten en forfaitaire schadevergoeding.
6.5. Het protest tegen de facturen dient uiterlijk te gebeuren binnen de acht (8) kalenderdagen na factuurdatum per aangetekend schrijven, en dit op straffe van verval. De datum en het factuurnummer dienen vermeld te worden in het aangetekend schrijven, bij gebreke waaraan het protest als niet-bestaand wordt beschouwd.
7. Waarborgen
7.1. Tot waarborg van de betaling van de door de Klant aan de Dienstverlener verschuldigde sommen, geeft de Klant ten gunste van de Dienstverlener in pand: Al haar huidige en toekomstige schuldvorderingen lastens derden, uit welke hoofde ook. Bedoeld wordt onder meer vorderingen van de Klant uit hoofde van prestaties en diensten, vorderingen van de Klant uit opbrengsten van roerende of onroerende goederen, vorderingen van de Klant uit hoofde van pensioenen, vorderingen voortvloeiend uit de beroeps- en handelsactiviteit van de Klant, vorderingen van de Klant op bank- of andere financiële instellingen, vorderingen van de Klant in contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid, vorderingen van de Klant uit hoofde van verzekeringen, vorderingen van de Klant op de overheid en andere publiekrechtelijke rechtspersonen, vorderingen van de Klant met betrekking tot de sociale zekerheid. Voormelde opsomming is exemplatief en niet limitatief.
7.2. De Klant engageert zich ertoe alle informatie met betrekking tot de identiteit van de debiteur van de verpande schuldvordering(en) te verschaffen op eerste verzoek van de Dienstverlener, zodoende dat de Dienstverlener tot inning van de verpande schuldvordering(en) kan overgaan.
7.3. De Dienstverlener zal de uit hoofde van de verpande schuldvordering(en) verschuldigde sommen rechtstreeks kunnen innen opzichtens de debiteur van de verpande schuldvordering(en), zonder voorafgaande ingebrekestelling van deze laatste.
8. Retentierecht, eigendomsvoorbehoud en risico
8.1. De geleverde en/of verkochte materialen blijven eigendom van de Dienstverlener tot na de volledige betaling van de hoofdsom en desgevallend de verschuldigde intresten, schadevergoeding. Bij niet-betaling zal de Dienstverlener bijgevolg gerechtigd zijn de materialen terug te vorderen.
8.2. Niettegenstaande dit eigendomsvoorbehoud worden alle risico's (o.m. voor verlies, diefstal en vernietiging of beschadiging) verbonden aan deze materialen overgedragen op de Klant op het ogenblik van levering.
9. Annulering en ontbinding
9.1. Ingeval van annulering van de Overeenkomst door de Klant vóór de voorziene leveringsdatum is de klant een forfaitaire schadevergoeding verschuldigd ten belope van 30% van de waarde van de prijsopgave of de offerte met een minimum van 500,00 EURO wanneer dit gebeurt meer dan vier (4) weken voor de voorziene leveringsdatum en ten belope van 100% van de waarde van het prijsvoorstel wanneer die gebeurt minder dan vier (4) weken voor de voorziene leveringsdatum, telkens onverminderd de mogelijkheid voor de Dienstverlener om een hogere schadevergoeding te bewijzen en te vorderen, bijvoorbeeld bij het bestellen van specifieke materialen en toestellen.
9.2. Indien de Klant na de start van uitvoering de Overeenkomst ontbindt, is de Klant hoe dan ook een schadevergoeding verschuldigd die overeenkomt met de volledige waarde van de prijsopgave of offerte, onverminderd het recht van de Dienstverlener om een hogere schade te bewijzen en te vorderen. Voor overeenkomsten van periodieke aard, zoals een onderhoudscontract, betekent dit dat minstens het overeenstemmende bedrag voor de resterende periode verschuldigd is. Bovendien is de Klant verplicht om de reeds uitgevoerde leveringen of geleverde prestaties te vergoeden.
9.3. De Dienstverlener heeft het recht om bij niet-betaling op de vervaldag, bij wanbetaling, om welke reden dan ook, of bij niet nakomen van zelfs maar één contractuele verplichting door de Klant de Overeenkomst, zonder voorafgaande rechterlijke machtiging en na voorafgaande ingebrekestelling waaraan geen of geen nuttig gevolg werd gegeven binnen de acht (8) dagen, éénzijdig te ontbinden, onverminderd het recht om schadevergoeding te vorderen.
9.4. Indien er objectieve redenen aanwezig zijn die aantonen dat de solvabilliteits- en/of liquiditeitspositie van de Klant in gevaar gebracht Is (zoals bijvoorbeeld ingevolge een faillissement, geprotesteerde wissels, kennelijk onvermogen, achterstallige betalingen bij de Dienstverlener of derden, het bekomen van een collectieve schuldenregeling door de Klant, .. ), dan heeft de Dienstverlener het recht om oftewel van de Klant een vooruitbetaling of borgstelling te vragen oftewel de Overeenkomst van rechtswege, zonder voorafgaande ingebrekestelling en zonder gerechtelijke tussenkomst met onmiddellijke ingang te ontbinden. In deze gevallen heeft de Klant geen recht op schadevergoeding ten gevolge van de beëindiging van de Overeenkomst.
10. Klachten
10.1. Elke klacht moet binnen de acht (8) kalenderdagen nadat de vermeende fout of nalatigheid werd ontdekt of redelijkerwijze kon worden ontdekt per aangetekende brief aan de Dienstverlener geadresseerd worden en alleszins vóór enig gebruik, wijziging of herstelling plaatsvindt, zulks op straffe van verval van alle aanspraken. Klachten over de uitvoering dienen steeds volledig en duidelijk omschreven zijn, met bijhorende stavingstukken.
10.2. Een mogelijke klacht of betwisting is geen reden om een betaling in te houden; onmiddellijke betaling kan geëist worden van hetgeen op termijn schuldig is.
10.3. In geval er zich gebreken voordoen en deze tijdig gemeld werden, heeft de Dienstverlener de keuze de gebreken binnen een redelijke termijn te herstellen of hiervoor een schadevergoeding te betalen.
10.4. Voor de Klant bedraagt de schadevergoeding waartoe de Dienstverlener op basis van deze overeenkomst aansprakelijk kan zijn, wat ook de oorzaak, de aard of het voorwerp van de vordering is, maximaal 20% van de betreffende totale verkoop-/installatiewaarde. In geval de Klant aanspraak meent te kunnen maken op zulk een vergoeding dient hij de gebreken en zijn schade op tegensprekelijke wijze te bewijzen.
10.5. Elke vordering in rechte dient door de Klant, op straffe van verval, uiterlijk binnen de zes (6) maanden na vaststelling te worden ingeleid voor de bevoegde rechtbank.
11. Garantie
11.1. De Dienstverlener biedt op de materialen de garantie van de betreffende fabrikant. (maximaal 1 jaar)
11.2. Enkel mits aanvaarding van een onderhoudscontract is er sprake van enige bijkomende garantie of dienstverlening.
12. Aansprakelijkheid, vrijwaringen en uitsluitingen
12.1. Aansprakelijkheid van de Dienstverlener voor schade aan derden, zijnde elke andere persoon of entiteit buiten de opdrachtgever, is uitgesloten.
12.2. De Dienstverlener is enkel aansprakelijk voor de directe schade die het gevolg is van opzet of grove schuld van de Dienstverlener en / of haar werknemers of aangestelden. In geen geval is de Dienstverlener aansprakelijk voor enige directe, gevolg-, speciale, incidentele of indirecte schade van welke aard dan ook, die voortvloeit uit de levering, installatie of gebruik van de diensten van de Dienstverlener, voor zover toegestaan onder de toepasselijke wetgeving. Ten exemplatieve titel kan de Dienstverlener niet aansprakelijk gesteld worden voor:
- werkingsfouten van de installatie, te wijten aan de reeds bestaande of niet door de Dienstverlener uitgevoerde aardgeleiders en/of smeltingsveiligheden en stroomverliesschakelaars;
- schade of gebreken ontstaan ten gevolge van slijtage, onzorgvuldig of verkeerd gebruik of daden van derden;
- schade veroorzaakt door een derde-installateur die is ingeschakeld door de Klant voor de installatie van door de Dienstverlener geleverde materialen;
- gevolgschade en/of enigerlei onrechtstreekse schade, zoals inbraken, brand en ongeregeldheden van welke aard ook, in het pand van de Klant waarin de Dienstverlener de installatie uitvoerde;
- gevolgen van een lichte en/of gewone fout vanwege werknemers of onderaannemers;
- schade te wijten aan redenen die niet aan de Dienstverlener te wijten zijn, zoals redenen van overmacht, interventies van derden, tekortkomingen telecommunicatiediensten, het niet-toegankelijk zijn van de plaats van uitvoering enz.
12.3. De aansprakelijkheid van de Dienstverlener wegens toerekenbare tekortkoming in de nakoming van deze Overeenkomst ontstaat slechts indien zij door de opdrachtgever onverwijld en deugdelijk schriftelijk in gebreke werd gesteld, waarbij haar een redelijke termijn voor herstel van de tekortkoming werd gegeven, en de Dienstverlener ook na die termijn in de nakoming van haar verplichtingen tekort blijft schieten. De ingebrekestelling dient een zo nauwkeurig mogelijke omschrijving te omvatten van de tekortkoming, teneinde de Dienstverlener in staat te stellen adequaat te reageren.
12.4. Voorwaarde voor enige schadevergoeding wegens een toerekenbare tekortkoming is steeds dat de Klant na het ontstaan van de schade, de Dienstverlener onverwijld en uiterlijk binnen de vijf (5) dagen na vaststelling van het gebrek, schriftelijk op de hoogte brengt.
13. Overmacht en imprevisie
13.1. Geen van beide partijen is aansprakelijk voor vertraging of niet-nakoming van haar contractuele verplichtingen indien deze vertraging of niet-nakoming te wijten is aan:
(1) een gebeurtenis waarop zij geen invloed heeft en
(2) waarvan de gevolgen redelijkerwijs niet konden worden voorzien ten tijde van het sluiten van de Overeenkomst en
(3) waarvan de gevolgen niet door passende maatregelen kunnen worden voorkomen.
13.2. Het betreffen abnormale en onvoorzienbare omstandigheden, die niet aan de fout van een partij zijn toe te rekenen, en die de nakoming van de verbintenissen weliswaar niet (noodzakelijk) onmogelijk maken, maar wel in aanzienlijke mate verzwaren of bemoeilijken. Te denken valt aan oorlog en oorlogsgevaar, terrorisme, oproer, molest, diefstal, brand, ingrijpende temperatuurschommelingen, waterschade, overstroming, aardbeving, pandemie en andere natuurrampen, verbeurdverklaring en belemmeringen veroorzaakt door maatregelen, wetten of besluiten van bevoegde internationale, nationale of regionale (overheids)instanties, gebrek aan grondstoffen, werkstaking, bedrijfsbezetting, blokkade, fabrieks- en vervoerstoringen, defecten aan machinerieën, niet-levering van noodzakelijke materialen, stroomstoring, storing in (tele)communicatielijnen, ontploffing, een tekortschietende inzetbaarheid van uitvoerend personeel ten gevolge van ziekte, arbeidsongeschiktheid, persoonlijke onmisbaarheid, werkstaking, beëindiging van de arbeidsovereenkomst of freelancercontract, elke vertraging bij en tekortkoming door een toeleverancier.
13.3. Indien de situatie van overmacht niet langer dan twee maanden aanhoudt, behoudt de Dienstverlener zich het recht voor om de uitvoering van de Overeenkomst voor die periode te schorsen. Indien de situatie van overmacht langer dan twee maanden aanhoudt, is elke partij gerechtigd de Overeenkomst tussentijds te beëindigen zonder inachtneming van een opzegtermijn of opzegvergoeding. In dat geval behoudt de Dienstverlener zich het recht voor om betaling te vorderen van de nog uitgevoerde en/of niet gefactureerde prestaties.
13.4. Elke partij stelt onverwijld en schriftelijk de andere partij in kennis van het zich voordoen van de situatie van overmacht.
13.5. Ingeval van fundamentele wijziging van de omstandigheden en/of voorwaarden, die niet toe te schrijven zijn aan de getroffen partij en ten gevolge waarvan de contractuele verplichtingen van deze partij op onbillijke wijze zouden verzwaren, verbinden de partijen er zich toe de voorwaarden van de Overeenkomst opnieuw te onderhandelen teneinde gezamenlijk tot een billijke oplossing te komen voor het verder zetten van de Overeenkomst. Hierbij wordt er naar gestreefd om tot een gelijkaardig evenwicht tussen de contractuele verplichtingen van partijen te komen als het evenwicht dat bestond bij het aangaan van de Overeenkomst.
14. Adresverandering en overdracht van rechten
14.1. De Klant dient de Dienstverlener onverwijld elke adreswijziging ter kennis te brengen. Zo dit niet geschiedt, zal alle briefwisseling geacht worden te zijn ontvangen wanneer gericht aan het adres van de Klant zoals vermeld in de prijsopgave of de offerte.
14.2. Wanneer het door de Dienstverlener geïnstalleerde systeem aanwezig blijft in het pand/woning bij verhuis van de Klant, kan de Klant de Dienstverlener schriftelijk verzoeken voor de aflevering van een document aangaande de overdracht van het beveiligingssysteem. Bij gebreke van akkoord van de nieuwe bewoner om het systeem over te nemen, loopt het contract verder op naam van de Klant tot het einde van de Overeenkomst. Zonder de voorafgaandelijk en schriftelijke toestemming kan de Klant zijn rechten en verbintenissen jegens de Dienstverlener niet overdragen aan derden.
15. Wijziging van de voorwaarden
15.1. De Dienstverlener behoudt zich het recht voor om deze voorwaarden te wijzigen of aan te vullen tijdens de duurtijd van de Overeenkomst. In dat geval zal de Dienstverlener de Klant hiervan binnen een termijn van veertien dagen schriftelijk in kennis stellen.
15.2. Indien een specifieke bepaling van deze Overeenkomst thans of in de toekomst om welke reden dan ook getroffen zou worden door nietigheid of ongeldigheid, dan zal dat niet de nietigheid van de volledige Overeenkomst tot gevolg hebben. De nietige of ongeldige bepaling wordt in onderling overleg door de partijen vervangen door een geldige bepaling met dezelfde draagwijdte of een draagwijdte die er zo nauw mogelijk bij aanleunt.
16. Slotbepalingen
16.1. De Overeenkomst omvat de volledige overeenkomst m.b.t. het voorwerp ervan, en vervangt en vernietigt alle voorafgaande schriftelijke of mondelinge, uitdrukkelijke of stilzwijgende mededelingen, afspraken en overeenkomsten tussen partijen.
16.2. Een eventueel in gebreke blijven van de Dienstverlener om de uitvoering te eisen van de bepalingen van de Overeenkomst, zal geen afstand van of verzaking aan de toepassing van deze of enigerlei andere bepaling kunnen impliceren.
17. Geschillenregeling en toepasselijk recht
17.1. Deze Overeenkomst is onderworpen aan het Belgisch recht.
17.2. In geval van een geschil over de interpretatie of de uitvoering van de Overeenkomst verbindt elk van de partijen zich ertoe te goeder trouw te trachten het geschil door bemiddeling op te lossen door deel te nemen aan ten minste twee bemiddelingszittingen of -vergaderingen van minstens twee uur. Daartoe wordt een erkend bemiddelaar aangesteld waarvan de kosten voor gelijke helften worden gedragen door beide Partijen.
17.3. Bij gebrek aan een minnelijke schikking vallen alle geschillen die voortvloeien uit deze Overeenkomst onder de exclusieve bevoegdheid van de rechtbanken van het arrondissement Hasselt.
Afwijkende bepalingen voor de klant die een consument Is
Het voorgaande is van ook van toepassing indien de klant een consument is, doch dan gelden in afwijking van het voorgaande evenwel de volgende bepalingen:
1. Er wordt een nieuw artikel toegevoegd kosteloze herroeping'
Ingeval van een ondertekening van de Overeenkomst ten huize van de consument heeft de Klant een kosteloos herroepingsrecht wanneer de Overeenkomst enkel betrekking heeft op de levering van materialen. De Klant heeft dan het recht aan de Dienstverlener mee te delen om af te zien van de aankoop van de materialen, zonder betaling van een boete en zonder opgave van motief binnen de veertien (14) kalenderdagen die volgt op de ontvangst van de levering van de materialen of wanneer de Overeenkomst ook betrekking heeft op een installatie van de materialen binnen de veertien (14) kalenderdagen die volgt op de ondertekening van de prijsopgave of offerte.
Indien de Klant zijn herroepingsrecht wenst uit te oefenen, moet de Klant de Dienstverlener via een ondubbelzinnige verklaring op de hoogte stellen van zijn beslissing om de Overeenkomst te herroepen. De Klant kan hiervoor eventueel gebruik maken van het modelformulier voor herroeping dat hem ter beschikking werd gesteld bij de prijsopgave of de offerte. De Klant draagt de bewijslast ten aanzien van de uitoefening van het herroepingsrecht.
De Klant is aansprakelijk voor de waardevermindering van de materialen die het gevolg zijn van het gebruik ervan, dat verder gaat dan nodig is om de aard, kenmerken en de werking van de materialen vast te stellen.
Ingeval van uitoefening van het herroepingsrecht, zal de Klant de materialen met alle middelen en op eigen risico en eigen kosten terugbezorgen aan de Dienstverlener. Op uitdrukkelijke vraag van de Klant, kan de Dienstverlener de materialen komen ophalen, waarbij de transport- en vrachtkosten zullen gefactureerd worden aan de Klant.
Dit herroepingsrecht geldt niet wanneer de materialen specifiek voor de consument bestemd zijn.
2. Art. 3.2. is niet van toepassing.
3. Art. 6.2. wordt vervangen door volgende bepaling: Op elke factuur, waarvan het bedrag niet of niet volledig op de vervaldag is vereffend, zijn na ingebrekestelling verwijlinteresten à rato van de wettelijke rentevoet en een forfaitaire schadevergoeding ten belope van 10% van het factuurbedrag (met een minimum van 125,00 EURO en een maximum van 2.500,00 EURO per factuur) verschuldigd.
4. Art. 6.3. wordt vervangen door volgende bepaling: Bij niet-betaling op de vervaldag heeft de Dienstverlener het recht om de Overeenkomst, na een voorafgaande ingebrekestelling, op te schorten voor het geheel of het nog niet-uitgevoerde gedeelte. Indien de Dienstverlener nalaat haar verbintenissen uit te voeren, is de klant ook toegelaten de uitvoering van zijn verbintenissen op te schorten.
5. De termijn in art. 6.4. wordt vervangen door dertig (30) kalenderdagen (i.p.v. acht).
6. De volgende bepaling wordt toegevoegd aan art. 9.1. en 9.2.: Indien de Dienstverlener de Overeenkomst annuleert (vóór de uitvoering is begonnen), dan is zij t.a.v. de Klant een schadevergoeding conform art. 9.1. en 9.2. verschuldigd.
7. Art. 9.4. is niet van toepassing.
8. De art. 10.1. t.e.m. 10.4. worden vervangen door de volgende bepalingen:
De Klant moet alle klachten, indien de gebreken zichtbaar zijn, binnen twee (2) maanden na levering of plaatsing melden aan de Dienstverlener door middel van een aangetekend schrijven, en dit op straffe van verval.
De Dienstverlener is ten aanzien van de Klant aansprakelijk voor elk gebrek dat bestaat bij de levering/installatie van de materialen en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee (2) jaar vanaf de levering/installatie.
De Klant moet alle klachten, indien de gebreken verborgen waren, binnen twee (2) maanden vanaf de dag waarop het gebrek werd vastgesteld melden aan de DIienstverlener door middel van een aangetekend schrijven, en dit op straffe van verval. Indien het gebrek zich voordoet na zes (6) maanden na levering of plaatsing, dient de Klant te bewijzen dat dit gebrek reeds bestond op het ogenblik van levering/installatie. Na één jaar vanaf het ontdekken van het gebrek, verjaart de rechtsvordering van de Klant, zonder dat die termijn voor het einde van de termijn van twee (2} jaar mag verstrijken.
Indien na onderzoek Is gebleken dat de klacht gegrond is, verkiest de Klant een kosteloze herstelling of vervanging. Blijkt dit niet mogelijk te zijn, heeft de Klant het recht een passende prijsvermindering te vragen.
9. Art. 10.5. Is niet van toepassing.
10. Art. 18.3. wordt vervangen door deze bepaling: Bij gebrek aan een minnelijke schikking vallen alle geschillen die voortvloeien uit deze Overeenkomst onder de bevoegdheid van de rechtbanken van de woonplaats van de verweerder, of de rechtbanken van de plaats waar de verbintenis waarover het geschil loopt, is ontstaan of waar zij wordt, is of moet uitgevoerd worden, of de rechtbanken van de plaats waar de gerechtsdeurwaarder heeft gesproken tot de verweerder (artikel 624, 1 °, 2° en 4 ° Ger. W.).